top of page
  • Εικόνα συγγραφέαIppothesis

Πώς να καταστρέψεις το σώμα και το μυαλό ενός αλόγου στην Ελλάδα

Έγινε ενημέρωση: 19 Ιουλ 2022


Πριν από λίγους μήνες αναλάβαμε με εισαγγελική εντολή δύο άλογα από την περιοχή της Λαμίας. Και τα δύο βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση, νεαρά σε ηλικία, υποσιτισμένα ενώ τους τελευταίους μήνες ήταν μόνιμα δεμένα.


Διαβάζοντας τα σημάδια στο σώμα και την συμπεριφορά τους, προσπαθούμε να μάθουμε την ιστορία τους. Από το 2008 παρά την ύπαρξη Ευρωπαϊκής νομοθεσίας το ΥΠΑΑΤ αρνείται να καταγράψει τα ιπποειδή και έτσι δεν γνωρίζουμε που γεννιούνται, πως ζουν και πως πεθαίνουν. Οι πελατειακές σχέσεις των αρμόδιων αρχών και κάθε πολιτικής ηγεσίας με τους εκμεταλλευτές ιπποειδών είναι διαχρονικές και πολύ δυνατές.


Το ένα από τα δύο άλογα ήταν πολύ φοβισμένο στην παρουσία των εθελοντών και προφανώς πετάχτηκε από τον ιδιοκτήτη λόγω δυσμορφίας στο πόδι του που ίσως να προκλήθηκε από την προσπάθεια του να αποφύγει το μόνιμο δέσιμο.


Το δεύτερο άλογο, ο Δίας όπως τον έλεγαν, είναι εξαιρετικά επιθετικό στα όρια του επικίνδυνου για την διαχείριση του. Κι επειδή όλοι οι καλοί αλογάδες που μόνο αυτοί γνωρίζουν πως να εκπαιδεύουν και πως να χειρίζονται τα άλογα που διαφημίζουν για εμπόριο ή για την διαδικτυακή τους προβολή, δημοσιοποιούν φωτογραφίες και βίντεο, μάθαμε την ιστορία του. Βρήκε λοιπόν εθελοντής μας το βίντεο της εκπαίδευσης του και αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί σε αυτό το ζώο και τα μαρτύρια που έχει ζήσει.


Προέρχεται, όπως τα περισσότερα, από εκτροφή τζαμπάση, δηλαδή λίγο ιπποδρομιακό, λίγο ότι βρούμε σε βαρβάτο ή φοράδα για να γεννηθεί το εμπόρευμα - πουλάρι. Από πολύ νεαρή ηλικία το «καβαλάνε» υπολογίζουμε από την ημερομηνία στο βίντεο πως ήταν περίπου 1,5 έτους, βάζοντας του τριχιές στο στόμα ή τεράστιες πολύ σκληρές στομίδες για να υπακούει το εργαλείο. Κάλπαζε με έναν από πάνω του που θυμίζει τσουβάλι με πατάτες. Ζώο που πρέπει να έχει φάει όσο ξύλο άντεχαν τα χέρια τους.


Κάτω από τις αναρτήσεις του «αλογο_γαμω_τον_εκπαιδευτή» διαβάζουμε σχόλια γεμάτα θαυμασμό και εκείνος να απαντά με φιλοσοφικά αποφθέγματα. Τα εύκολα φυσικά, εκείνα που γίνονται και στιχάκια.


Ενημερωθήκαμε πως τον Δία τον θεωρούσαν ζαβό Δίας γιατί και η μάνα του είναι ζαβή. Και με αυτή την επιστημονική γνωμάτευση για ακόμα μια φορά συνειδητοποιούμε την κόλαση που ζουν τα ιπποειδή στην χώρα μας.


Σκοπός μας είναι το άλογο να καταφέρουμε να ηρεμήσει για να μπορέσουμε να τον διαχειριστούμε χωρίς να κινδυνεύουμε όπως συμβαίνει σήμερα. Για να μπορέσει να ηρεμήσει και να απολαύσει την ζωή του χωρίς να βρίσκεται μόνιμα σε άμυνα.



124 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page