top of page
  • Εικόνα συγγραφέαIppothesis

PETA, Καταγγελία και Δελτίο Τύπου για την κακοποίηση των ιπποειδών εργασίας

Λόγω μακροχρόνιων, σοβαρών παραβιάσεων της ευημερίας των ζώων κατά την ίππευση με τα γαϊδουράκια στην Σαντορίνη: η PETA απαγγέλλει κατηγορίες στην Ελλάδα έναντι των ιδιοκτητών ζώων και των αρχών

Αθήνα/Στουτγάρδη 23 Φεβρουαρίου 2023 – Η κακομεταχείριση των γαϊδουριών στην Σαντορίνη συνεχίζεται ακόμα καθώς χρησιμοποιούνται ως «τουριστικά ταξί»: Τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια στο Ελληνικό νησί διακοπών της Σαντορίνης συνεχίζουν ακόμα να υποφέρουν με σκληρό τρόπο. Τα ζώα ανεβάζουν ακόμα τους τουρίστες μέσα στο λιοπύρι στα απότομα σκαλοπάτια, από το λιμάνι στη χώρα και μετά τους κατεβάζουν πάλι. Για το λόγο αυτό η PETA κατήγγειλε τις γνωστές από το 2018 αδικίες μαζί με την ελληνική οργάνωση Ιππόθεσις – Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών στις υπεύθυνες ελληνικές αρχές. Οι δυσμενείς για την προστασία των ζώων συνθήκες τεκμηριώθηκαν εκ νέου το καλοκαίρι του 2022 και επιβεβαιώθηκαν με πραγματογνωμοσύνη.


Η τωρινή απαγγελία κατηγοριών απευθύνεται στους ιδιοκτήτες ζώων και τους οδηγούς των γαϊδουριών αλλά και στις τοπικές αρχές. Παρότι οι αρχές γνωρίζουν τις δυσμενείς για τα ζώα συνθήκες, είτε δεν είναι σε θέση είτε δεν έχουν τη θέληση να σταματήσουν την εκμετάλλευση των ζώων στο νησί. Καταγγελίες απαγγέλθηκαν μεταξύ άλλων στον εν ενεργεία δήμαρχο της Σαντορίνης, Αντώνιο Σιγάλα, σε κάποια συνεργαζόμενα άτομα με την κοινότητα καθώς και σε εν ενεργεία και πρώην διευθυντές της αστυνομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Εκτός αυτού η PETA καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τερματίσει τη δυστυχία των ζώων στην Σαντορίνη και να απαγορεύσει την ίππευση των τουριστικών γαϊδουριών. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων παρακαλεί όσους κάνουν διακοπές να αποφεύγουν προσφορές στις οποίες υφίσταται εκμετάλλευση των ζώων.


«Δεν είναι μόνο οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών που εδώ και χρόνια αγνοούν τη δυστυχία των ζώων και συνεχίζουν να περιφρονούν βασικές διατάξεις για την προστασία των ζώων. Ακόμα και οι τοπικές αρχές απέτυχαν πλήρως να εισαγάγουν αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου και παρακολουθούν άπρακτοι το βασανιστήριο των ζώων», αναφέρει η βιολόγος Dr. Yvonne Würz, εισηγήτρια στην PETA για τα ζώα στον κλάδο της διασκέδασης. «Ελπίζουμε ότι αυτή η καταγγελία θα κινητοποιήσει επιτέλους τον πολιτικό κόσμο και καλούμε επίσης την κυβέρνηση να απαγορεύσει επιτέλους την βασανιστική ίππευση των ζώων. Τα περίπου εκατό γαϊδουράκια και μουλάρια που έχουν απομείνει πρέπει να παραδοθούν σε ασφαλείς τοποθεσίες όπως σε καταφύγιο ζώων.»


Κακοποιήσεις ζώων που είναι ήδη γνωστές από το 2018 Από το 2018, H PETA παρουσιάζει τακτικά εκθέσεις οπτικού υλικού και αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή στην άσχημη κατάσταση των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη και λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα στα μέσα ενημέρωσης. Φωτογραφικό υλικό από τον Ιούλιο 2022 απεικονίζει εκ νέου τα τραυματισμένα και εξαντλημένα γαϊδουράκια και τα μουλάρια. Η PETA παρουσίασε το φωτογραφικό υλικό στον ειδικό αλόγων Dr. Maximilian Pick, ο οποίος επιβεβαιώνει σε μια αναφορά του την ανάγκη προστασίας των εν λόγω ζώων.


Οι αυτοσχέδιες ζώνες καθώς και οι σέλες που χρησιμοποιούνται δεν στηρίζονται σωστά και είναι φθαρμένες μη συνέπεια να υποφέρουν κάποια ζώα από επώδυνα γδαρσίματα και πληγές στην περιοχή της κοιλιάς. Ορισμένα γαϊδούρια και μουλάρια έχουν πληγές γεμάτες μύγες. Όσο τα ζώα αναγκάζονται να περιμένουν μέσα στον ήλιο της Μεσογείου για να κάνουν την επόμενη διαδρομή, οι ιδιοκτήτες δεν τους παρέχουν τα βασικά όπως νερό, σκιά ή προστασία από τις καιρικές συνθήκες.


Το σύνθημα της PETA είναι εν μέρει: «Τα ζώα δεν υπάρχουν για να διασκεδάζουμε με αυτά ή να τα εκμεταλλευόμαστε με άλλους τρόπους.» Η οργάνωση αγωνίζεται κατά του ειδισμού – μια μορφή διάκρισης κατά την οποία τα ζώα υποτιμούνται με βάση το είδος τους.



Τα γαϊδουράκια και τα μουλάρια πρέπει να ανεβάζουν τους τουρίστες μέσα στο λιοπύρι στα εκατοντάδες σκαλιά μέχρι τη χώρα της Σαντορίνης.

© PETA Γερμανία.


Τα ζώα είναι συχνά τραυματισμένα και εντελώς εξαντλημένα. Δεν τους παρέχεται επαρκές νερό, φαγητό ή σκιά. © PETA Γερμανία.



Αυτές και άλλες εικόνες είναι διαθέσιμες για λήψη εδώ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αναφοράς.


Επαφή με τον τύπο: Sophie Burke +49 711 860591-528; SophieB@peta.d

Η PETA Γερμανία, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο υποστηρικτές, είναι η μεγαλύτερη οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων της χώρας και υποστηρίζει μια καλύτερη ζωή για τα ζώα αποκαλύπτοντας βασανιστήρια ζώων, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη και βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής τους.

Χαιρόμαστε για τη συντακτική ανταπόκριση. Είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν ερωτήσεις.

Πολλούς χαιρετισμούς,

Sophie Burke Υπεύθυνη τύπου

+49 711 860591-528 +49 711 860591-111 (Φαξ) SophieB@peta.de

PETA Deutschland e.V. Friolzheimer Str. 3 70499 Stuttgart

Καταχωρημένη στο μητρώο συλλόγων στο Περιφερειακό δικαστήριο της Στουτγάρδης, VR 202128.


158 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page