top of page
  • Εικόνα συγγραφέαIppothesis

Μετά τον ιππόδρομο

Έγινε ενημέρωση: 13 Απρ 2021

Ακόμα ένα πρώην ιπποδρομιακό άλογο πέθανε πριν από λίγες ημέρες. Αφού το απομάκρυναν από τον έμπορο (ο οποίος εδώ και χρόνια αγοράζει δρόμωνες ίππους που αποσύρονται) μια ομάδα φιλόζωων με τεράστιο απόθεμα αγάπης και φροντίδας προσπάθησαν να το σώσουν.

Ακολουθώντας τα βήματα των αλόγων που φεύγουν από τον ιππόδρομο, και όχι μόνο, συνειδητοποιήσαμε πως καμία αναγνωρισμένη ένωση δεν διατηρεί ενεργή βάση δεδομένων για τα ιπποειδή καταγραφής και απόδοσης ως όφειλε, σύμφωνα με τις ενσωματωμένες κοινοτικές οδηγίες.

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία Φίλιππος Ένωση της Ελλάδος (Φ.Ε.Ε.) σύμφωνα με την νομοθεσία 858/1937 (Α΄ 367) και 4603/2019 άρθρο 47, τροποποίηση του άρθρου 2 του Αναγκαστικού Νόμου 399/1968 ανάμεσα στις αρμοδιότητες είναι να: ιβ) μεριμνά, λαμβάνει μέτρα και εισηγείται στους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς την υιοθέτηση κανόνων και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας των καθαρόαιμων δρομώνων ίππων, καθώς και για τη διασφάλιση της ευζωίας των δρομώνων ίππων, κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους δραστηριότητας και μετά την παύση αυτής,

Πώς όμως θα διασφαλίζει την ευζωία τους μετά την παύση της αγωνιστικής τους δραστηριότητας όταν δεν ξέρει που βρίσκονται; Στο ΔΣ της Φιλίππου Ενώσεως υπάρχουν ως μέλη εκπρόσωποι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με μια δήλωση απομάκρυνσης ο έμπορος – αγοραστής αν διαθέτει «νόμιμο» μέσο μεταφοράς είναι ελεύθερος να το μεταφέρει όπου θέλει, για όποια χρήση, για όποια εκμετάλλευση, μεταπώληση, για όσες αναπαραγωγές, για οποιοδήποτε θάνατο. Μετά την αναχώρηση του, για τις αρμόδιες αρχές και ενώσεις, το ιπποειδές είναι ένα φάντασμα. Ελάχιστα από τα πρώην ιπποδρομιακά έχουν μια καλή ζωή όταν αποχωρούν από την ενεργό δράση και δεν είναι τα μόνα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει εφαρμόσει καμία κοινοτική νομοθεσία ((504/2008, 2015/262) για την καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών στην χώρα μας. Ούτε καμία από τις φιλοζωικές οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού δεν είχε καταγγείλει τόσα χρόνια αυτή την παρανομία.

Οι κρίκοι στην αλυσίδα του χρήματος από την εκμετάλλευση των ιπποειδών στην Ελλάδα έχουν την απόλυτη κάλυψη των αρχών που πληρώνονται για να εξασφαλίζουν την ευζωία τους.

Πριν από ένα χρόνο όταν προσπαθήσαμε να σώσουμε τριετές πρώην ιπποδρομιακό που κλειδώθηκε σε αποθήκη να πεθάνει, πιθανόν λόγω ασθένειας του, εναντίον μας ως υπερασπιστής του ζωέμπορου βρέθηκε ακόμα και φιλοζωικό σωματείο στο Διοικητικό συμβούλιο του οποίου ανήκουν μέλη εμπλεκόμενοι με τον ιππόδρομο.

Το τίμημα που πληρώνουμε στην επιλογή μας να δώσουμε ένα τέλος στην κακοποίηση και ανομία είναι τεράστιο και πολλές φορές οι εθελοντές του σωματείου βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Απέναντι μας το εύκολο και αδήλωτο κέρδος που έχει μεγάλη δύναμη και μοχλούς υπονόμευσης όσων το πολεμούν. Από την άλλη οι φίλιπποι της χώρας μας, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, είναι ουσιαστικά άφαντοι στις προσπάθειες μας. Εξαντλούνται στις γλυκανάλατες φωτογραφίες με καρδούλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα όμορφα αξεσουάρ τους.

Αφού οι επιστολές μας στο ΥΠ.Α.Α.Τ όσον αφορά την εφαρμογή οδηγιών που έχουν ενσωματωθεί εδώ και δεκαετίες στην Ελληνική νομοθεσία για την καταχώρηση ιπποειδών αναπαραγωγής των αναγνωρισμένων ενώσεων μένουν αναπάντητες, έχουμε ήδη επισημάνει γραπτώς το συγκεκριμένο πρόβλημα στην καταγγελία - αναφορά που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών με αριθμό εγγραφής 1076/2019 καθώς και στην γραπτή μας καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υγεία και ασφάλεια τροφίμων με αριθμό εγγραφής CHAP(2019)01176. Αφού δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται και πως ζουν τα ιπποειδή στην χώρα μας, σίγουρα δεν γνωρίζουμε αν τα άλογα «του μαχαιριού» όπως τα ονομάζουν οι τζαμπάσηδες αποτελούν νέο διατροφικό σκάνδαλο.

Μέσω της νομικής συμβούλου θα γίνουν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες ώστε οι αρμόδιοι να πάψουν να θεωρούν αυτά τα ζώα άψυχα εργαλεία. Όλες οι δαπάνες για τις νομικές υπηρεσίες καλύπτονται από τα μέλη του σωματείου μας και τις λίγες δωρεές που λαμβάνουμε.

Εκτός από την διοργάνωση μουσικών συναυλιών θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να διοργανωθεί ένα πρόγραμμα ευζωίας των ιπποειδών που δεν είναι πλέον κατάλληλα για τον ιππόδρομο.

Με τις νομικές μας ενέργειες γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο δρόμος μας θα είναι ακόμα πιο μοναχικός και δύσκολος αλλά σίγουρα πιο αποτελεσματικός για τα ιπποειδή στην Ελλάδα. Να ενημερώσουμε πως τα αρχεία και στοιχεία που διαθέτει το σωματείο μας είναι καλά αποθηκευμένα σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος.





652 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page