top of page
  • Εικόνα συγγραφέαIppothesis

Κρύο, αέρας, χιόνι, βροχή και άλογα στην Ελλάδα

Κρύο, αέρας, χιόνι, βροχή και άλογα στην Ελλάδα. Συμβουλές για χρήση κουβέρτας σε άλογα που ζουν έξω από την Έμμα Κορρέ


Κάποιοι ρωτήσατε και αναρωτιέστε πως θα προστατέψετε τα άλογα σας από το κρύο αυτές τις μέρες. Βασικά για να ξεκινήσουμε σωστά υπάρχουν ένα σωρό να διαβάσει κανείς στο διαδίκτυο εν το μεταξύ όμως πολύ λίγα στο τι γίνεται όταν η θερμοκρασία πέφτει τόσο πολύ τόσο απότομα!!

Η αλήθεια είναι ότι τα άλογα δεν παθαίνουν υποθερμία μέχρι και τους -30 (by the book) ... με προϋποθέσεις όμως οι οποίες είναι πρώτον να έχουν τη χειμερινή τους τρίχα ατόφια και δεύτερον και πιο σημαντικό όλων είναι η πρόσβαση σε άπλετη τροφή βοσκή η χόρτο συνέχεια 24/7. Όσο το άλογο τρώει αυτόματα με τη κατανάλωση θερμαίνει το σώμα του και τις κρύες μέρες καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες για το λόγο αυτό γιατί οι καύσεις του αυξάνονται. Θυμάμαι ακόμα όταν ήμουν στην Ιρλανδία τα άλογα να αχνίζουν στο λιβάδι ενώ είχε - βαθμούς άχνιζαν γιατί το σώμα τους θερμαίνονταν και η υγρασία εξατμιζόταν από το εσωτερικό στρώμα της τρίχας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ ένα άλογο φαινομενικά από πάνω είναι βρεγμένο στη πραγματικότητα από μέσα το εσωτερικό στρώμα τρίχας μένει στεγνό ( όταν το άλογο έχει πρόσβαση σε τροφή όπως είπαμε παραπάνω).

Τι γίνεται τώρα όταν τα άλογα δεν μπορούν να τρώνε 24/7 και βρέχει καταρρακτωδώς με αέρα και οι θερμοκρασίες είναι κοντά στο 0 αλλά πάνω από το 0. Αυτή είναι μια συνθήκη όπου είναι πολύ πιο δυσάρεστη για τα άλογα από ότι η θερμοκρασία να ήταν κάτω από το μηδέν και αντί βροχής να έτρωγαν χιονόπτωση. Αυτό γιατί η βροχή και ο αέρας σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες θα δυσκολέψουν πολύ το άλογο να κρατήσει στεγνό το εσωτερικό στρώμα τρίχας. Το άλογο αν «ποτίσει» λοιπόν θα αρχίσει να κρυώνει και μάλιστα πολύ! Ως τόσο όχι όλα τα άλογα!! Σαφώς και η κάθε ράτσα παίζει ρόλο. Σε γενικές όμως θα νιώθει άβολα.

Πως να εντοπίσουμε αν το άλογο είναι σε άβολη κατάσταση και κρυώνει; Υπάρχει περίπτωση να τρέμει με σπασμούς στους μύες γύρω από τα καπούλια η τους ώμους. Θα έχει την ουρά κολλημένη ανάμεσα από τα πόδια του. Θα έχει το κεφάλι κατεβασμένο τα αυτιά ελαφρώς κολλημένα προς τα πίσω και θα έχει τα καπούλια του αντίθετα στον αέρα για να προφυλάξει το κεφάλι, το λαιμό και το στήθος και τη κοιλιά του από αυτόν. Τώρα αν το άλογο μείνει εκτεθειμένο σε αυτή την κατάσταση για πολλές ώρες πολύ πιθανό να υποστεί υποθερμία και ξαναχτενίζω και ας είναι η θερμοκρασία 0 η πάνω από το 0. Οπότε αυτά τα σημάδια καλό είναι να μη τα αμελήσουμε και να φροντίσουμε να προφυλάξουμε τα άλογα είτε με τη χρήση αδιάβροχων κουβερτών είτε με στάβλισμα.

Κάτι άλλο είναι η πάρα πολύ απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Όπως αυτές τις μέρες αν από τους 25 βαθμούς που είχε πριν 4 ,5 μέρες πέφτουμε στους 5 και τα άλογα θα κρυώνουν πολύ περισσότερο μιας και το σώμα τους άσχετα αν είναι εξοπλισμένο με τρίχα κλπ παθαίνει ένα σοκ κάτι που είναι σύνηθες στην Ελλάδα. Δηλαδή μην περιμένετε βλέποντας εικόνες χαρούμενων άλογων να παίζουν στο χιόνι σε άλλες χώρες που έχουν μια φυσιολογική πιο σταδιακή προσαρμογή προς πιο κάτω θερμοκρασίες και τα δικά σας τη πρώτη μέρα να νιώσουν έτσι! Εξού έλεγαν οι παλιοί όταν αλλάζει απότομα ο καιρός κάποια ευαίσθητα άλογα μπορεί να παρουσιάσουν κολικό. Αν και επιστημονικά δεν είναι απολυτά αποδεδειγμένο λογικά ναι ,η απότομη αλλαγή μπορεί να στρεσάρει το σώμα οδηγώντας το τελικά σε κολικό. Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι λόγω κρύου τα άλογα σταματούν να πίνουν αρκετό νερό και πολλές άλλες υποθέσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε. Το θέμα είναι ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να προστατέψουμε τα πιο ευαίσθητα άλογα!

Τι γίνεται με το χιόνι;; Το Χιόνι δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αν μιλάμε για νορμάλ θερμοκρασίες κάτω του 0 μέχρι -10 περίπου και χωρίς ήλιο ! Αυτό το διευκρινίζω γιατί το χιόνι με ηλιοφάνεια μπορεί επίσης η αίσθηση του σώματος να είναι πολύ μεγαλύτερης θερμοκρασίας από αυτή που δείχνει το θερμόμετρο. Κάποιοι που έχετε σχέση με σπορ στο βουνό θα το έχετε βιώσει αν κάνετε σκι με ένα ελαφρύ μπλουζάκι. Σκεφτείτε τώρα το άλογο που κάνει καύσεις καθώς τρώει! Οπότε ένα άλογο με τρίχα και κουβέρτα μια ηλιόλουστη χιονισμένη μέρα μπορεί και να ζεσταθεί άβολα πολύ !

Από την άλλη το χιόνι που πέφτει μπορεί να κάνει μέχρι και στρώση πάνω στη τρίχα του αλόγου κάτι που θα λειτουργήσει ίσως και σαν μόνωση , θα μείνει μόνο πάνω στη τρίχα και δε θα μπορεί να εισχωρήσει στα κάτω στρώματα. Η τρίχα σε αυτή τη περίπτωση θα πάρει τη φουλ έκταση της (αχινός) ακριβώς για να κρατήσει το χιόνι μακριά. Οπότε μια χιονισμένη μέρα το άλογο μπορεί να φαίνεται πιο «φουντωτό» από ότι συνήθως. Και εδώ πρέπει να μιλήσουμε για αυτή την απίστευτη ιδιότητα της τρίχας και των αισθητήρων της οι όποιοι καταστρέφονται με τη χρόνια η μακρού χρόνου χρήση κουβέρτας.

Η κουβέρτα μπορεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις όπως περιγράφονται παραπάνω βροχή με αέρα και κρύο, απότομη αλλαγή θερμοκρασίας να προστατέψουν το άλογο αλλά δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Ούτε εκτεταμένη χρήση! (τα σταβλισμένα κουρεμένα άλογα είναι μια ολόκληρη άλλη φάση και ότι γράφω παραπάνω δεν αναφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις). Διαφορετικά η τρίχα σταματάει να "αισθάνεται" και δεν μπορεί να προστατέψει το άλογο όσο πυκνή και αν είναι.

Σε άλλες περιπτώσεις που το άλογο μπορεί να χρειάζεται κουβέρτα η εσωτερικό σταβλισμό είναι αν είναι αδύνατο, άρρωστο ή ηλικιωμένο! Επίσης η ράτσα και το κάθε άλογο ξεχωριστά παίζουν ρόλο!! Οπότε πάμε πάλι να πούμε ότι όποια απόφαση παίρνουμε δεν μπορεί να είναι ούτε by the book ούτε μόδα, ούτε συγκεκριμένη άποψη κάποιου συγκεκριμένου εκπαιδευτή ανθρώπου που δεν γνωρίζει προσωπικά το ζώο μας. Το κάθε άλογο η κάθε χώρα το περιβάλλον και οι συνθήκες μπορεί να διαφέρουν οπότε ακούμε το ζώο μας εμείς που το βλέπουμε και πράττουμε ανάλογα και λογικά για το καλύτερο!

Tips για κουβέρτες αλόγων που ζουν έξω:

Οι κουβέρτες πρέπει να είναι μόνο και μόνο αδιάβροχες από υλικά που αναπνέουν τύπου Γκόρτεξ. Αλλιώς το άλογο θα ιδρώνει από κάτω και θα ποτίσει από τον ίδιο του τον ιδρώτα αν δεν αναπνέει το υλικό. Από την άλλη αν δεν είναι αδιάβροχη θα ποτίσει η κουβέρτα και μετά το άλογο και θα παγώσει το σώμα του.

Αν μια μέρα βρούμε τα άλογα μες τη βροχή και το κρύο ποτισμένα και να τρέμουν μπορούμε αμέσως να τους ρίξουμε την αδιάβροχη κουβέρτα πάνω τους και ταυτόχρονα να τους ρίξουμε πολύ χόρτο να φάνε εκείνη τη στιγμή. Το χόρτο θα τα ζεστάνει καθώς θα κάνουν καύσεις και θα στεγνώσουν πολύ γρήγορα κάτω από τη κουβέρτα. Αν η αδιάβροχη κουβέρτα μας μετά από ώρες στη βροχή αρχίσει να ποτίζει μια φλις κουβέρτα από κάτω θα κρατήσει το άλογο στεγνό για μερικές ώρες βαριάς βροχής ακόμα !

Αν φέρουμε τα άλογα σε εσωτερικό χώρο και θέλουμε να τα στεγνώσουμε άμεσα μπορούμε να τρίψουμε πάνω τους άχυρο κάνει πολύ καλύτερη δουλεία από την πετσέτα! Ενώ ταυτόχρονα τους δίνουμε άπλετο χόρτο!

Αυτά!! Επειδή με ρώτησαν δυο τρεις σήμερα και είπα να τα βάλω δημοσιά μήπως ενδιαφέρει άλλους δυο τρεις 🙂 Καλό Χειμώνα !!!❄️⛄️💨


831 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page