top of page
  • Εικόνα συγγραφέαIppothesis

Κοινή επιστολή οργανώσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μινκ

ΠΡΟΣ

Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι

Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη

Οι κάτωθι υπογράφουσες οργανώσεις, καλούμε από κοινού την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει άμεσα την εκτροφή μινκ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να καταργήσουν την παραγωγή γούνας ή /και να επισπεύσουν την έναρξη ισχύος των διατάξεων που αφορούν την σταδιακή κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να σαρώνει την Ευρώπη, οι υπογράφουσες οργανώσεις με την παρούσα επιστολή μας εκφράζουμε τις επείγουσες ανησυχίες μας σχετικά με τη διατήρηση δεξαμενών του ιού SARS-CoV-2 στα εκτροφεία μινκ στην ΕΕ και τους κινδύνους που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία, παράλληλα με τις ανησυχίες μας για τις φτωχές συνθήκες διαβίωσης των εκτρεφόμενων ζώων.

Η συνέχιση της εκτροφής μινκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργεί αυξανόμενες ανησυχίες, καθώς κρούσματα της νόσου COVID-19 έχουν εντοπιστεί σε περισσότερες από 370 εκτροφές σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ΕΕ να ανταποκριθεί με σθεναρό τρόπο για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τα μινκ είναι ιδιαίτερα ευπαθή στον ιό και μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν από τον SARS-CoV-2 όπως και τα ρακούν, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενή του ιού με κίνδυνο τη δημιουργία νέων στελεχών. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μινκ σε άνθρωπο αλλά και αντίστροφα, με δυνατότητα του ιού να μεταλλαχθεί στο ζώο πριν μολύνει τους ανθρώπους με νέες παραλλαγές.

Τον Απρίλιο του 2020, τα πρώτα κρούσματα SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε εκτροφεία στην Ολλανδία, ενώ μέχρι σήμερα ο ιός έχει εμφανιστεί σε εκτροφές στη Δανία, τη Σουηδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και πρόσφατα έχουν εντοπιστεί μολυσμένες εκτροφές στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Δεδομένου ότι τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας δεν έχουν κατορθώσει να σταματήσουν την ταχεία εξάπλωση του SARS-CoV-2 στα εκτροφεία μινκ, τα ζώα έχουν γίνει πηγή μετάδοσης όχι μόνο σε εργαζόμενους στις φάρμες, αλλά και στις κοντινές κοινότητες. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση στα μινκ αυξάνει τις πιθανότητες του ιού να εξελιχθεί και να αναπτύξει δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις. Τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις παραλλαγές SARS-CoV-2 που σχετίζονται με τα μινκ, δείχνουν ότι αυτές οι παραλλαγές είναι σε θέση να κυκλοφορούν γρήγορα στα εκτροφεία και στις κοινότητες κοντά σε αυτά.

Στη Δανία, έχει βρεθεί μία μετάλλαξη που ενδέχεται να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει αντισώματα. Εκτός από τη Δανία και την Ολλανδία, παραλλαγές που σχετίζονται με τα μινκ βρέθηκαν σε ανθρώπους στη Νότια Αφρική, την Ελβετία, στις Νήσους Φερόες, τη Ρωσία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Eλέγχου Νοσημάτων (ECDC), προειδοποίησε ότι η εξάπλωση παραλλαγών του SARS-CoV-2 μέσω των εκτροφείων μινκ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα εμβολίων. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους και κάλεσαν τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα διαχείρισης κινδύνου, και να παρακολουθούν στενά τα ευπαθή στον ιό ζώα όπως είναι τα μινκ και τα ρακούν, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε στενή επαφή μαζί τους.

Κατά την τελευταία συνδιάσκεψη των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, τον Νοέμβριο του 2020, τα κράτη μέλη δήλωσαν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία και το οποίο απαιτεί ισχυρή αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ. Δεκατέσσερα κράτη μέλη έχουν ήδη αποφασίσει να καταργήσουν την παραγωγή γούνας, σε άλλα υπάρχει μερική απαγόρευση, ενώ άλλα εξετάζουν επί του παρόντος αντίστοιχες νομοθετικές προτάσεις. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν επανειλημμένα ότι οι πολίτες της ΕΕ έχουν πολύ κριτική στάση απέναντι στην εκτροφή γουνοφόρων ζώων και υποστηρίζουν την απαγόρευση αυτής της πρακτικής.

Ο Αυστριακός Ομοσπονδιακός Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περίθαλψης και Προστασίας των Καταναλωτών πρόσφατα ανακοίνωσε πρωτοβουλία για την Πανευρωπαϊκή κατάργηση της βιομηχανίας γούνας για λόγους τόσο της δημόσιας υγείας αλλά και της καλής διαβίωσης των ζώων.

Η παρουσία, η εξάπλωση και η γενετική μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2 στα εκτροφεία γουνοφόρων αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί ολόκληρη την ΕΕ. Παρόλο που αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας, για το σημαντικό αυτό ζήτημα δεν υπάρχει εναρμονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ.

Παρά την ακλόνητη θέση μας ότι η εκτροφή γουνοφόρων ζώων θα πρέπει να καταργηθεί οριστικά σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω των σοβαρότατων επιπτώσεων στην ευζωία τους και των μελλοντικών πιθανών κινδύνων για τη δημόσια υγεία, οι υπογράφουσες οργανώσεις παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει προληπτικά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ανάπτυξη μίας εναρμονισμένης προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ για την τρέχουσα πανδημία COVID -19, αναστέλλοντας επειγόντως:

  • την εκτροφή και αναπαραγωγή μινκ και

  • όλες τις εσωτερικές και διασυνοριακές μεταφορές ζώντων μινκ και των ακατέργαστων γουνοδερμάτων τους, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο συνημμένο έγγραφο

με τις κοινές θέσεις της Fur Free Alliance και του Eurogroup for Animals.

Οι οργανώσεις:

  1. AAP Animal Advocacy and Protection

  2. ANDA

  3. Anima International

  4. Animal Defenders International (ADI)

  5. Animal Rights Lithuania

  6. Animalia

  7. Bont Voor Dieren

  8. C’est Assez!

  9. CAAI

  10. Catholic Concern for Animals

  11. Code Animal

  12. Deutscher Tierschutzbund (DTB)

  13. Dierenbescherming

  14. Djurens Rätt

  15. Djurskyddet Sverige

  16. Dyrenes Beskyttelse – Animal Protection Denmark

  17. Dyrevernalliansen

  18. Dzīvnieku brīvība

  19. Essere Animali

  20. Eurogroup for Animals

  21. FAADA

  22. Fondation Brigitte Bardot (FBB)

  23. Four Paws

  24. Fur Free Alliance

  25. GAIA

  26. GAWF

  27. Humane Society International/Europe

  28. Humanny Pokrok

  29. Ippothesis

  30. ISPCA

  31. LAV

  32. LFDA

  33. LNDC

  34. Loomus

  35. Luonto Liiton

  36. Menschen für Tierrechte

  37. Oikeutta eläimille

  38. OneKind

  39. One Voice

  40. Otwarte Klatki

  41. RSPCA

  42. Schweizer Tierschutz (STS)

  43. SEY

  44. Spolecnost pro Zvirata

  45. Tu Abrigo Su Vida

  46. Tušti Narvai

  47. VeGaia

  48. Vier Pfoten

  49. World Animal Protection

2020_12_joint_position_paper_fur_farms_F
.
Download • 3.15MB


22 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page