top of page
  • Εικόνα συγγραφέαIppothesis

Ανοικτή επιστολή του ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ προς το Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας

Έγινε ενημέρωση: 28 Σεπ 2021

ΘΕΜΑ: Συμμετοχή κακοποιημένων ιπποειδών στην 2η Άδεια Ικανότητος Αθλητού & Αγώνα Ανάπτυξης Νοτίου Ελλάδος στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ομίλου Ιππασίας το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021


Αξιότιμοι,

Με αφορμή τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο υποσιτισμένων ιπποειδών με ανοιχτές πληγές που έλαβαν μέρος στην ημέρα της 2ης Άδειας Ικανότητας Αθλητού και Αγώνα Ανάπτυξης Νοτίου Ελλάδος στις 25 Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και το περιστατικό συμμετοχής ηλικιωμένου αλόγου, 28 ετών με εμφανέστατα σημάδια χωλότητας κατά την 1η Άδεια Ικανότητος Αθλητού το Σάββατο 15 Μαΐου 2021, για το οποίο κατετέθη έγγραφο για την συμμετοχή του ίππου υπογεγραμμένο από κτηνίατρο που δεν ήταν παρών στον χώρο,


Θέλουμε μέσα από την εμπειρία μας και με γνώμονα την ευζωία των ιπποειδών καθώς και την σωστή εκπαίδευση των αθλητών, να επισημάνουμε πως η κατάσταση που παρουσιάζεται σήμερα σε ιππικούς ομίλους και σχολές δεν είναι αποτέλεσμα μιας ημερίδας ΑΙΑ οργανωμένης από το δικό σας Δ.Σ. αλλά αποτέλεσμα αδράνειας και αδιαφορίας δεκαετιών για τα ίδια τα ζώα από τους αρμόδιους φορείς και τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες.


Όταν η κακοποίηση «διδάσκεται» καθημερινά αφού κανένας ελεγκτικός μηχανισμός δεν υφίσταται και το κέρδος είναι ο μόνος στόχος, είναι αυτονόητο πως η εικόνα των υποσιτισμένων, πληγωμένων ιπποειδών θα συνοδεύει και τις αθλητικές δραστηριότητες.


Στο συνημμένο βίντεο ηλικιωμένο άλογο σχολής ξαπλώνει πολλές ώρες από κόπωση και οι ιδιοκτήτες του ομίλου «εκπαιδεύουν» τα νέα παιδιά και του γονείς λέγοντας τους πως είναι μια χαρά και ότι στην ράτσα του αρέσει να ξαπλώνει πολλές ώρες.


Η άγνοια των ανθρώπων γίνεται όπλο εναντίον των ζώων.


Όταν παράνομο φορτηγό σταθμεύει σε επίσημους αγώνες ιππασίας, γιατί να αναρωτιόμαστε πως κυκλοφορούν τα παράνομα φορτηγά των ζωέμπορων. Άλλωστε, πολλές φορές πρόκειται για τα ίδια άτομα.


Στην προκήρυξη της 2ης Άδειας Ικανότητος Αθλητού & Αγώνα Ανάπτυξης Νοτίου Ελλάδος πουθενά δεν αναφέρονται οι έννοιες ευζωία, κακοποίηση, συμπεριφορά και ψυχολογία ιπποειδών. Έχουν αντικατασταθεί από άλλες γενικότερου ενδιαφέροντος λέξεις όπως Υγιεινή του Αλόγου, Ιπποκομία, Τροφή, Ασθένειες, τις οποίες οι υποψήφιοι έχουν αποστηθίσει αλλά κανένας δεν τους έχει διδάξει πως να τις εφαρμόσουν και τι πραγματικά σημαίνουν για την ζωή ενός άλλου έμβιου όντος.


Στην προκήρυξη σας κεφάλαιο Γ. Γενικές Διατάξεις αναφέρεται «Επίσης εφιστάται η προσοχή στην καλή φυσική κατάσταση αυτών» (των ίππων). Από ποιους το ζητάτε αυτό; Από την εξεταστική επιτροπή; Από τους υποψήφιους; Από τους προπονητές τους; Από τους κτηνίατρους που δεν «βλέπουν» κακοποίηση; Και τί εννοείται ως καλή φυσική κατάσταση; Στην πορεία των ερευνών μας για καταγγελίες όλοι οι έμποροι και κακοποιητές δηλώνουν πως τα αγαπούν και τα φροντίζουν σαν παιδιά τους!!! Κοκαλιασμένα ζώα «παρουσιάζονται» ως υγιή ακόμα και με την υπογραφή κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας.


Η πρόταση μας πολύ συνοπτικά για να σταματήσει η κακοποίηση των ιπποειδών σε ομίλους και σχολές αφορά στα ακόλουθα και είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία και επικοινωνία:


Α. Ελεγκτικός μηχανισμός της ΕΟΙ στα σωματεία μέλη της μέσω επιτροπής στην οποία να μην συμπεριλαμβάνονται επαγγελματίες με πελατειακές σχέσεις στον συγκεκριμένο χώρο.

Όλοι γνωρίζουμε ονόματα τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να αναζητηθούν στις υπογραφές των βεβαιώσεων ευζωίας «κακοποιημένων» ιπποειδών, άλλωστε οι σφραγίδες τους συχνά «ταξιδεύουν». Έλεγχοι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν παρουσιάζουν ποτέ την αληθινή εικόνα.

Οποιοσδήποτε επαγγελματίας κακοποιεί ιπποειδές θα πρέπει να λήγει άμεσα η συνεργασία του με την ΕΟΙ.

Αν πρόκειται για κτηνίατρο πρέπει να γίνεται καταγγελία στον αρμόδιο φορέα στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ώστε να αποφασιστεί η άρση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.


Β. Αλλαγή στον τρόπο εξέτασης και κυρίως εκπαίδευσης των υποψηφίων ώστε να συμπεριλαμβάνονται οι έννοιες της ευζωίας, της συμπεριφοράς και ψυχολογίας των ιπποειδών.

Έχει αποδειχτεί πως το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα σε ομίλους και σχολές επικεντρώνεται μόνο στην επιτυχημένη αθλητική δράση χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την ευζωία και ψυχολογία των ιπποειδών.



Γ. Καταγραφή όλων των ιπποειδών από την ΕΟΙ ακόμα και όσων δεν έχουν διαβατήριο. Το ΑΔΑΜΙ αποτελεί παρανομία του κράτους έναντι των ιπποειδών και πολύ σύντομα, μετά από δικές μας νομικές ενέργειες, θα σταματήσει να υφίσταται και θα ισχύει η ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταγραφής και αναγνώρισης ιπποειδών.


Για να αποφύγουμε να «χάνονται» τα υποσιτισμένα ιπποειδή η ΕΟΙ οφείλει να καταγράψει όλα τα ιπποειδή που βρίσκονται σε σχολές και ιππικούς ομίλους ώστε να μην υπολογίζουν οι κακοποιητές τους πως εύκολα θα τα ξεφορτωθούν.


Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε σε επαγγελματίες που υπογράφουν ευθανασία σε υγιή άλογα, πως εκτός από ανήθικο είναι και παράνομο και πως η σφαγή ιπποειδών έχει απαγορευθεί με δική μας πρωτοβουλία από τον Ν 4711/2020 όπως αντικαθίσταται από τον Ν 4830/2021 άρθρο 23 παρ. 5.


Γνωρίζοντας την ευαισθησία του Πρόεδρου της ΕΟΙ κ. Καρακασίλη ο οποίος πάντα είναι κοντά μας σε περιπτώσεις περίθαλψης κακοποιημένων ιπποειδών, αλλά και το ενδιαφέρον πολλών μελών του Δ.Σ., είμαστε σίγουροι πως για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα εξασφαλίσουν την ευζωία των ιπποειδών και θα σταματήσει η κακοποίηση τους,


Το σωματείο μας θα είναι στην διάθεση της ΕΟΙ για να συμβάλλει όπου είναι εφικτό στην αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης στους ιππικούς ομίλους και σχολές,






1.436 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page