top of page
  • Εικόνα συγγραφέαIppothesis

Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά και στο Εφετείο ο κακοποιητής στον Ασπρόπυργο

Σήμερα το πρωί εκδικάστηκε στο Εφετείο η υπόθεση του κακοποιητή ιπποειδών στον Ασπρόπυργο, για την οποία το σωματείο μας είχε καταθέσει καταγγελία το 2016.

Τα 12 ιπποειδή και μια γερακίνα τα οποία βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση σε χώρο κολαστήριο, αφαιρέθηκαν τον Δεκέμβρη του 2016 με Εισαγγελική εντολή και παραδόθηκαν στον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών, ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, που ανέλαβε την διάσωση και περίθαλψη τους.


Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου με το διαστρεβλωτικό και νομικά αβάσιμο επιχείρημα ότι δήθεν ο κατηγορούμενος δεν κακοποίησε τα ζώα του κατηγορητηρίου, αλλά μόνο παραβίασε τους κανόνες ευζωίας τους, ανέδειξε για ακόμα μία φορά με γλαφυρό τρόπο τη νοοτροπία του κακοποιητή, σύμφωνα με την οποία μόνο η ενεργητική κακοποίηση (π.χ. πυροβολισμός, ακρωτηριασμός ζώου) συνιστά ποινικό αδίκημα, και όχι η παθητική (π.χ. ασιτία, έλλειψη νερού κτλ).

Ευτυχώς, το Δικαστήριο δεν υιοθέτησε τη θέση της υπεράσπισης, αλλά επικύρωσε την παθητική κακοποίηση ως περίπτωση κακοποίησης ισάξια της ενεργητικής, κηρύσσοντας ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο για κακοποίηση 12 ιπποειδών και μίας γερακίνας, χωρίς να του αναγνωρίσει μάλιστα κανένα ελαφρυντικό.


Ως προς την ποινή, η Εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή της πρωτοβάθμιας ποινής, δηλαδή ποινής φυλάκισης τριών ετών και 6 μηνών και χρηματικής ποινής 3.600 €, προτείνοντας ταυτόχρονα να μην ανασταλεί η ποινή του κατηγορουμένου, αλλά να εκτιθεί αμέσως.

Το Δικαστήριο επέβαλε, τελικά, ποινή φυλάκισης τριών ετών και χρηματική ποινή 3.600 €, ενώ μετά από διάσκεψη κατέληξε στην αναστολή της ποινής επί τριετία, (συνυπολογίζοντας προφανώς την ηλικία, 74 έτη και το ποσοστό αναπηρίας που δηλώνει ο κατηγορούμενος).


Στην αίθουσα υπήρξε διάχυτος εκνευρισμός και τραμπουκισμός από τα άτομα που τον εκπροσώπησαν αφού ο ίδιος απουσίαζε, αλλά δεν μας απασχόλησαν γιατί καταφέραμε ο συγκεκριμένος κακοποιητής να κριθεί ένοχος.


Την υπόσχεση που δώσαμε στα ζώα που καταφέραμε να σώσουμε αλλά κυρίως σε εκείνα που δεν προλάβαμε, την τηρήσαμε. Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον φόβο και τον πόνο που βίωσαν στα χέρια του.


Μια απάντηση που χρωστάμε σε κάθε συνήγορο υπεράσπισης κακοποιητών που χρησιμοποιεί το επιχείρημα «τα σωματεία έχουν ως σκοπό να παίρνουν χρήματα» είναι η εξής: για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουμε ξοδέψει 13.000€ (συνολικά για την διάσωση και περίθαλψη των 12 ιπποειδών: τροφές, φάρμακα, εξονυχισμούς, μίγματα, βιταμίνες, χειρουργεία, θεραπείες, έξοδα φιλοξενίας, δικαστικά έξοδα)


Τα σωματεία έχουν στόχο να σώζουν ανυπεράσπιστα πλάσματα από τα χέρια αδίστακτων εμπόρων και κακοποιητών, σε αντίθεση με εκείνους που τους υπερασπίζονται.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην δικηγόρο μας κα Nikoleta Siskou για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια της.



554 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page