0

μέλος των:

PFO_Logo_Versions HELL.jpeg

η ιστορία μας

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΠΑ.Σ.Π.Ι) ιδρύθηκε το 2015 με αριθμό Πρωτοδικείου Αθηνών 30636/2015. Γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να ενισχυθεί η Νομοθεσία μέσω σύνταξης και κατάθεσης προτάσεων στο αρμόδιο υπουργείο, ερωτήσεων στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό κοινοβούλιο, την ενίσχυση του τομέα ενημέρωσης και εκπαίδευσης ώστε να σταματήσει η κακοποίηση ιπποειδών στην χώρα μας και να εφαρμοστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Η πρώτη μας επιχείρηση διάσωσης έγινε τον Δεκέμβριο του 2016 όταν μετά από έρευνα και την συγκέντρωση των αποδεικτικών για την κακοποίηση στοιχείων, καταθέσαμε καταγγελία στον αρμόδιο Εισαγγελέα ζώων και καταφέραμε να σώσουμε 12 ιπποειδή σε άθλια κατάσταση που εκμεταλλευόταν οικογένεια ζωέμπορων. Ακολούθησαν πολλές τέτοιες διασώσεις όπου κάθε φορά με Εισαγγελική εντολή σώζουμε ιπποειδή, τα περιθάλπουμε και τα προωθούμε σε υιοθεσίες. Δυστυχώς η υπεύθυνη ιδιοκτησία δεν ισχύει και υιοθετημένα άλογα μας επεστράφησαν. Όμως με κόστος που επιβάρυνε αποκλειστικά το σωματείο καταφέραμε να τους βρούμε καλύτερες υιοθεσίες.

Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει κάποιες από τις κοινοτικές οδηγίες που αφορούν τα ιπποειδή χωρίς όμως να εφαρμόζει κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό. Όσον αφορά την καταγραφή και αναγνώριση ιπποειδών στην χώρα μας δεν εφαρμόζεται κανένας κοινοτικός κανονισμός, δεν υπάρχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων και για τον λόγο αυτό στις 17 Απριλίου 2019 καταθέσαμε μέσω νομικών μας εκπροσώπων γραπτή καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του αρμόδιου Υπουργείου.

Το 2017 ο σύλλογος βραβεύτηκε από την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εθελοντική του προσφορά.

Έχουμε συμμετοχή σε ημερίδες της Αστυνομίας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα των παρουσιάσεων μας την «Ευζωία και κακοποίηση ιπποειδών στην Ελλάδα». Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Ελληνικού Πλαγιοτροχαστή ίππου στον Πραστό Αρκαδίας παρουσιάσαμε σε μικρά παιδιά και ενήλικες τις φυσικές και ψυχολογικές ανάγκες των ιπποειδών ώστε να νιώθουν ασφαλή και υγιή.

Για οικονομικούς λόγους χρησιμοποιούμε φιλοξενίες των αλόγων που διασώζουμε κάτι που μας δεσμεύει να μην μπορούμε να βοηθήσουμε πολλά. Ενώ στα άμεσα σχέδια μας είναι να προετοιμάσουμε ένα κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την ευζωία των ιπποειδών που θα παρουσιαστεί σε όλα τα σχολεία. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπου επικρατεί πολύ κακή νοοτροπία και τα ζώα χρησιμοποιούνται για εργασία και κέρδος χωρίς κανέναν έλεγχο και σεβασμό. Ακόμα και σήμερα ζώα παστουρώνονται και οι μικρές κοινωνίες αυτή την κακοποίηση την θεωρούν μέρος της παράδοσης.

Στόχος μας είναι να πετύχουμε μέσω νομικών διαδικασιών να ενσωματωθεί κάθε νομοθεσία που αφορά την ευζωία των ιπποειδών και να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα ζώα αυτά.

Μέσω της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας έγινε αποδεκτή η πρόταση μας για την απαγόρευση σφαγής ιπποειδών. Σύμφωνα με τον Νόμο 4711/2020 άρθρο 17 απαγορεύεται  η εκτροφή, η χρησιμοποίηση και η εξαγωγή σκύλων, γατών και ιπποειδών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών.

11.jpg

πολυμέσα

5.jpg

νέα

12.jpg

κατάστημα

13.jpg

επικοινωνία

Αλληλουποστηριζόμενοι

FB_IMG_1590852551936.jpg

© 2019 Ippothesis

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram
Liberta logo.png

sponsored by

LOGO.png
georgiou-epipla-lavrio.jpg

Πολιτική Απορρήτου