ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ καταγγέλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ε.Ε.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ κατέθεσε στις 17 Απριλίου μέσω των νομικών εκπροσώπων του κα Μιχαέλα Λυμπεροπούλου και κ. Γεώργιο Νικόπουλο καταγγελία κατά του ΥΠΑΑΤ για μη ενσωμάτωση Κοινοτικού Κανονισμού όσον αφορά την σήμανση και καταγραφή των ιπποειδών.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για όσα ιπποειδή δεν διαθέτουν διαβατήριο (όσα διαθέτουν είναι κυρίως αθλητικά ή ιπποειδή που ανήκουν σε επίσημες ενώσεις εκτροφής) δεν εφαρμόζει καμία Κοινοτική Νομοθεσία εδώ και 10 χρόνια για την καταγραφή και αναγνώριση τους.
Αντίθετα χρησιμοποιεί δική του εγκύκλιο 228868/12.2.2002 που αφορά την Εφαρμογή Προγράμματος Επιζωοτιολογικής Διερεύνησης των Σπουδαιότερων Νοσημάτων των Ιπποειδών, την οποία αυθαίρετα και καταπατώντας κάθε Κοινοτικό Κανονισμό απαιτεί και αποδέχεται ως έγγραφο αναγνώρισης. Είναι οξύμωρο γιατί το συγκεκριμένο έγγραφο στην σελίδα 21 ξεκαθαρίζει «Σημ. : Το ΑΔΑΜΙ εκδίδεται αποκλειστικά για υγειονομικούς σκοπούς και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τίτλο ιδιοκτησίας του ιπποειδούς». Η διάρκεια ισχύος του είναι περιορισμένη ενώ έχει αποδειχτεί από πρόσφατες καταγγελίες πως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν άγνοια για τους βασικούς κανόνες ευζωίας των ιπποειδών.
Για παράδειγμα: στην φωτογραφία του υποσιτισμένου αλόγου από το Ρίο της Πάτρας ο «ιδιοκτήτης» έχει βεβαίωση από την κτηνιατρική υπηρεσία πως είναι υγιές. Το νεκρό μαύρο άλογο που πέθανε από ασιτία το 2012 ανήκει στον ίδιο «ιδιοκτήτη». Και αυτό μάλλον υγιέστατο θα ήταν. Λυπηρό για έναν εκπρόσωπο υπουργείου το οποίο εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.
Το ΥΠΑΑΤ δεν έχει εφαρμόσει τον Κοινοτικό Κανονισμό 504/2008 και τον μεταγενέστερο 2015/262. Μετά από πολλές πιέσεις, αλληλογραφία, συναντήσεις, ψήφισμα, κατάθεση ερωτήσεων μέσω Βουλευτών στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινοβούλιο, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να βγάλει σε δημόσια διαβούλευση την ενσωμάτωση του Κοινοτικού Κανονισμού 2015/262. Και εκεί σταμάτησε. Μάλλον για να σταματήσουμε να ενοχλούμε. Κυρίως να μην ενοχλούμε τους ανθρώπους που κερδίζουν από αυτή την κατάσταση: τους ζωέμπορους και τους συνεργάτες τους.
Τι ακριβώς σημαίνει ότι δεν υπάρχει καταγραφή ιπποειδών; Στην Ελλάδα του 2019 τα συγκεκριμένα ζώα είναι αδήλωτα, ο καθένας μπορεί να έχει όσα θέλει δεμένα στα χωράφια, χωρίς να τηρεί κανόνες ευζωίας, χωρίς να διευκρινίζονται οι όροι «κάτοχος» και «ιδιοκτήτης», γεννοβολούν ανεξέλεγκτα, τα πουλάνε (αδήλωτα κέρδη κάτι που θα έπρεπε να αφορά το κράτος εμάς μας ενδιαφέρει να είναι υγιή), τα ανταλλάσουν διαδικτυακά με μηχανές ή όπλα, τα εξαφανίζουν ενώ κάποιοι που επιδοτούνται για συγκεκριμένες φυλές εμφανίζονται σε αγγελίες πώλησης να πουλάνε τα πουλάρια τους. Τα ιπποειδή εργασίας είναι μια άλλη μαύρη ιστορία τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν την χειρότερη ζωή και τέλος.
Τα περισσότερα ιπποειδή περνούν σημεία ελέγχου, εισόδου και εξόδου από την χώρα χωρίς τα χαρτιά που ορίζει η Ε.Ε. Παραλάβαμε άλογο με Εισαγγελική απόφαση αφαίρεσης λόγω κακοποίησης το οποίο είχε ένα μοναδικό έγγραφο με το οποίο το είχαν μετακινήσει σε όλη την Ελλάδα ενώ είχε δουλέψει στα περισσότερα νησιά. Το έγγραφο αυτό είχε ημερομηνία 2015. Δεν υπάρχουν βιβλιάρια υγείας για αυτά τα ζώα, μόνο τα διαβατήρια για όσα έχουν καταγραφεί από τους ιδιοκτήτες τους και δεν είναι δηλωμένα σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΥΠΑΑΤ αφού δεν υπάρχει.
Από 1η Ιουλίου 2016 η Ελλάδα όφειλε να έχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων και να έχει λύσει το πρόβλημα των «άγνωστων» αυτών ζώων σύμφωνα με το Ενωσιακό σύστημα αναγνώρισης. Καταθέσαμε την πρώτη μας καταγγελία και θα συνεχίσουμε μέχρι να καταφέρουμε να βοηθήσουμε όλα τα ιπποειδή που έχουν την χειρότερη τύχη στην χώρα μας. Μέχρι να εφαρμόσει την κατηγοριοποίηση τους και να μην τα εντάσσει αποκλειστικά σε ζώα παραγωγής. Τι παράγουν εκτός από γάλα σε φάρμες; Κρέας; Υπάρχει κοινοτικός κανονισμός που ορίζει ακόμα και την κατηγορία «ιπποειδές ως δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς».
Θα συνεχίσουμε μέχρι να υπάρχουν κοινωνίες εκτροφής ιπποειδών όπως ορίζουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί. Μέχρι να γίνονται οι έλεγχοι και να μην βλέπουμε στους δρόμους και σε αγγελίες πώλησης φορτηγά με μουσαμάδες, χωρίς χωρίσματα κατά παράβαση του 1/2005 που ισχύει και να μεταφέρουν άμοιρα ζώα για ώρες, χωρίς κανένα χαρτί ιδιοκτησίας σε άγνωστες κατευθύνσεις.
Ας καταλάβει το αρμόδιο Υπουργείο και οι υπηρεσίες πως το πάρτι τελείωσε.
ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών
Μέλος του Eurogroup for Animals
Μέλος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας https://www.documentonews.gr/article/o-ippooesis-kataggellei-to-ypoyrgeio-agrotikhs-anaptyxhs-kai-trofimwn-sthn-ee-photos?fbclid=IwAR2PC_oB04Wnt9a7fFW9t51ACi_n3bODIC7t33prWi3aYdrl6aKA4THFjuw
Comments