• Ippothesis

Τι κάνουμε σε περιπτώσεις κακοποίησης ιπποειδών - What to do in case of equine abuse and neglect

Με αφορμή περιστατικά κακοποίησης αλόγων παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές – οδηγίες από τον σύλλογό μας που ελπίζουμε να φανούν χρήσιμες. Ήδη πολλές φορές οι εθελοντές Φιλοζωικών σωματείων και ιδιώτες προβαίνουν σε όλες τι νόμιμες ενέργειες.

ΤΑ ΙΠΠΟΕΙΔΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΖΩΑ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν.1197/81 ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ Ν. 4039/12 άρθρα 1 οι κανόνες ευζωίας που οφείλουν τα τηρούν οι άνθρωποι προς τα ζώα ορίζεται πως πρέπει να τους παρέχουν σκέπαστρο για να είναι προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες, νερό, φαγητό, να μην είναι μόνιμα δεμένα, να έχουν κτηνιατρική περίθαλψη και γενικά μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους.

Υπάρχουν διευκρινίσεις του Εισαγγελέα Ρούσσου Εμμανουήλ Παπαδάκη σχετικά με την παθητική κακοποίηση και τον Ν. 4039/12

Όταν βλέπουμε δεμένα ιπποειδή στα χωράφια οφείλουμε να βεβαιώνουμε με προσωπική έρευνα ή μαρτυρίες ανθρώπων που δέχονται να καταθέσουν ενόρκως πως δεν πρόκειται για ζώα που απλά βόσκουν αλλά για ζώα που ζουν δεμένα 24/7/365 εκτεθειμένα σε όλες καιρικές συνθήκες χωρίς καμία μέριμνα. Είναι άλλη η κατάσταση να αφήνουν το ζώο να βόσκει για κάποιες ώρες και άλλο να μην υπάρχουν καθόλου σταβλικές εγκαταστάσεις και το ζώο να ζει αιχμάλωτο, μόνιμα δεμένο σε χωράφια χειμώνα – καλοκαίρι.

Είναι πολύ σημαντικό το νερό για τα ιπποειδή. Αν το νερό δεν ανανεώνεται το πιθανότερο στις θερμές θερμοκρασίες να εξατμίζεται με αποτέλεσμα το ζώο να υποφέρει. Οπότε η δικαιολογία «πέρασα χθες και του έβαλα νερό» δεν είναι ευζωία, είναι κακοποίηση. Τα άλογα πίνουν συνήθως 20 έως 50 λίτρα νερό ανάλογα με την θερμοκρασία και το είδος της εργασίας που εκτελούν. Γαϊδουράκια και μουλάρια περίπου 35 λίτρα. Ενδεικτικά στο άρθρο που αφορούσε την καταγγελία για τις συνθήκες που εργάζονται τα γαϊδούρια στην Ύδρα, ο καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Διακάκης σε έγγραφό του προς τον Δήμο της Ύδρας αναφέρει για τα συγκεκριμένα ζώα (που αφορά όλα τα ιπποειδή) «είναι τεράστιο λάθος η έκθεση στον ήλιο ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή. Ειδικά ανάμεσα στις ώρες 11.00-17.00 η έκθεσή τους στον ήλιο χωρίς σκίαστρα και νερό είναι καταστροφική».

Τα ιπποειδή θεωρούνται και ζώα συντροφιάς (στην κοινοτική νομοθεσία ονομάζονται οικόσιτα ιπποειδή) αφού σύμφωνα με τον ορισμό (4039/12, άρθρο 1, παράγραφος γ΄) ζώα συντροφιάς είναι όσα συν τηρούνται ή προορίζονται να συντηρηθούν από τον άνθρωπο κυρίως μέσα στην κατοικία του. Δεν λέει μόνο μέσα στην κατοικία του (δηλαδή για πιο μικρόσωμα ζώα) αλλά κυρίως, άρα μπορεί να είναι ο χώρος ενός κτήματος αρκεί να υπάρχουν οι ανάλογες προδιαγραφές όπως ορίζει η νομοθεσία.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 2015/262 Από τις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με επιστολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης , εφαρμόζεται και στην χώρα μας ο Κοινοτικός Κανονισμός 2015/262 που ορίζει την καταγραφή και αναγνώριση όλων των ιπποειδών. Πρακτικά χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις που αφορούν τις αρμόδιες υπηρεσίες και διαδικασίες, όμως με την εφαρμογή του θα μπει ένα τέλος στα ζώα χωρίς ταυτότητα, χωρίς προέλευση που οποιοσδήποτε μπορεί να τα εξαφανίσει με οποιονδήποτε τρόπο αφού ουσιαστικά για τις ελεγκτικές αρχές δεν υπήρξαν ποτέ.