top of page

Νέα καταγγελία στην Ε.Ε. Γιατί η Ελλάδα δεν δηλώνει τα μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα των ιπποειδών;

Έγινε ενημέρωση: 23 Αυγ 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22 Αυγούστου 2022

Μετά από επιστολή μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των ζώων και την αρμόδια Ευρωπαική Επιτροπή, η Ελλάδα στις 4 Αυγούστου δήλωσε δύο (2) κρούσματα λοιμώδους αναιμίας ιπποειδών.

Αν δήλωσε καθυστερημένα το περιστατικό με την ευθανάτωση των τριών(3) αλόγων στα τέλη του Δεκεμβρίου έκανε λάθος στον αριθμό κρουσμάτων.

Εκτός αυτού καθυστέρησε οκτώ (8) μήνες ενώ δεν έχει ιχνηλατηθεί το νόσημα.

Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε σε νέα καταγγελία κατά των αρμόδιων αρχών για την παραβίαση του ΕΚ 2022/2002 (ο οποίος εφαρμόζεται από την 21η Απριλίου 2021 και είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο η Ελλάδα όφειλε σε 24 ώρες να δηλώσει τα κρούσματα.


Μια πολύ σοβαρή ασθένεια που προσβάλει τα ιπποειδή είναι η λοιμώδης αναιμία (Equine Infectious Anaemia) και σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία τα κρούσματα πρέπει να δηλώνονται. Η δήλωση της ασθένειας είναι σημαντική για να αποφευχθεί η εξάπλωση της μέσω της μεταφοράς και μετακίνησης των ζώων αλλά και για να ιχνηλατηθεί η πορεία της νόσου. Σε πολλές χώρες για να επιτραπεί η είσοδος ιπποειδών κατατίθεται αρνητικό αιματολογικό τεστ (coggins) για κάθε ιπποειδές που ταξιδεύει.


Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την καταγραφή και αναγνώριση των ιπποειδών, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Πως να ιχνηλατήσεις μια θανατηφόρο νόσο για ζώα που είναι αταυτοποίητα, δεν έχουν κτηνιατρική φροντίδα, αιματολογικές εξετάσεις, δεν γνωρίζεις σε ποιόν ανήκουν, πως ζουν, από τι πέθαναν και που έχουν ταξιδέψει.


Στα τέλη του 2021 εντοπίστηκε στην χώρα μας το μικρόβιο της λοιμώδους αναιμίας σε άλογα στα οποία τελικά έγινε ευθανασία. Τα συγκεκριμένα ιπποειδή είχαν σήμανση, ιστορικό εμβολιασμών, κτηνιατρική φροντίδα, άριστη ευζωία και το περιστατικό δηλώθηκε από τον ιδιοκτήτη στις αρμόδιες αρχές.


Πόσα άραγε ανάλογα κρούσματα δεν δηλώνονται στην Ελλάδα.


Το μικρόβιο μπορεί να μεταδοθεί μέσω του δαγκώματος των κουνουπιών και το ζώο πρέπει να απομονωθεί ή να θανατωθεί όπως έγινε στο συγκεκριμένο περιστατικό στα τέλη του Δεκεμβρίου 2021.


Και από εδώ ξεκινά το θέατρο του παραλόγου για ακόμα μια φορά.

Σύμφωνα με τον ΕΚ 2022/2002 (ο οποίος εφαρμόζεται από την 21η Απριλίου 2021 και είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος), αναφέρεται τo εξής: το συγκεκριμένο λοιμώδες νόσημα υπόκεινται σε άμεση κοινοποίηση σε επίπεδο Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχείο α) παράρτημα I σημεία 1 και 2·.


Η χώρα μας δηλαδή όφειλε άμεσα να ενημερώσει το σύστημα πληροφοριών για τις νόσους των ζώων (ADIS). Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να θέτουν σε πιθανό κίνδυνο τις ζωές πολλών ιπποειδών.

Σε συνδυασμό με την απουσία καταγραφής των ιπποειδών και αφού δεν γνωρίζουμε από τι πεθαίνουν, μεγαλώνει επικίνδυνα ο κίνδυνος εξάπλωσης ενός μη ιάσιμου και θανατηφόρου νοσήματος.


Ως σωματείο αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταγγείλουμε και να καταθέσουμε όσα στοιχεία διαθέτουμε στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων.


photo © Kayla Farmer



240 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page