Ευχαριστούμε τον δημοσιογράφο Πέτρο Κατσάκο και την εφημερίδα Αυγή που φιλοξένησε στα πλαίσια της στήλης "Ιστορίες χωρίς φωνή" την συνέντευξη μας με αφορμή δολοφονίες αλόγων αγέλης.
Το άρθρο του "Το γονίδιο της ελευθερίας" είναι αφιερωμένο στα άγρια, τα ελεύθερα άλογα στην χώρα μας που τα σκοτώνουν.
Διαβάστε το άρθρο στο προφίλ του Πέτρου Κατσάκου https://www.facebook.com/petros.katsakos/posts/pfbid02w6N9EkEjHAKnSgXJjRQRCT7MyVFRCnUkYjL3ZWe1zE6ZyuaUPTnw4DGFHSoNTS2Pl
Η συνέντευξη του ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ για τα ιπποειδή και την "προστασία" τους στην Ελλάδα.
Γνωρίζουμε ποιος είναι ο αριθμός των αλόγων σήμερα στην Ελλάδα και αν μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό αυτών που βρίσκονται σε άγρια κατάσταση όπως αυτά της Αιτωλοακαρνανίας;
Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αριθμό των αλόγων από την στιγμή που δεν υπάρχει ενεργή ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταγραφής των ιπποειδών αλλά και ούτε καμία συστηματική έρευνα για την μελέτη και καταγραφή ημιάγριων ή άγριων φυλών.
Μόλις στις 20 Οκτωβρίου του 2022 ξεκίνησε η υποχρεωτική καταγραφή τους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην χώρα μας Ευρωπαϊκούς κανονισμούς που δεν είχαμε εφαρμόσει από το 2008.
Στο παρελθόν δόθηκαν επιδοτήσεις για την προστασία κοπαδιών ιπποειδών χωρίς όμως να εφαρμοστεί πρόγραμμα ελέγχου της αναπαραγωγής τους. Ενώ πολλές φορές έχουν εγκαταλειφθεί στα βουνά ιπποειδή που δεν ήταν πλέον χρήσιμα, τα οποία αν καταφέρουν να επιβιώσουν δημιουργούν νέες ημιάγριες αγέλες.
Στις επίσημες ενώσεις που εκδίδουν διαβατήρια ιπποειδών για αθλητική χρήση ή προστασία συγκεκριμένων φυλών δεν ήταν υποχρεωτικό έως σήμερα να ενημερώνουν για οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων. Για παράδειγμα, ένα αθλητικό άλογο που αποχωρεί από την ενεργό αθλητική δράση και μεταπωλείται, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν καταγράφεται πουθενά. Χρυσορυχείο για τους ζωέμπορους είναι τα διαβατήρια αλόγων που έχουν αποσυρθεί, γιατί τα χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν τα ζώα που πωλούν.
Σε τι υστερεί η χώρα μας όσον αφορά τα ιπποειδή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και ποιες οι ευθύνες της Πολιτείας;
Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει νομοθεσία για την προστασία των ιπποειδών, ακόμα και σε εκείνες που η σφαγή τους επιτρέπεται. Στην χώρα μας αυτό όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά διαπιστώνουμε πολλές φορές άγνοια και για τους ήδη ισχύοντες νόμους.
Οι ευθύνες της Πολιτείας είναι τεράστιες γιατί ποτέ δεν θέλησε να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας από αρμόδιους φορείς και με οδηγό τις ήδη δοκιμασμένες νομοθεσίες του εξωτερικού, να δημιουργήσει κατάλληλα θεσμικά πλαίσια που να συνοδεύονται από ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Θεωρείται πως η υπάρχουσα νομοθεσία είναι αρκούντως προστατευτική όσον αφορά την ευζωία των ιπποειδών στην χώρα μας;
Η υπάρχουσα νομοθεσία είναι ελάχιστα προστατευτική όταν ο νέος νόμος για την προστασία των ζώων, αφήνει κενά ακόμα και στο αν τα ιπποειδή θεωρούνται και κατοικίδια ή δεσποζόμενα όπως ορίζει ο νέος Κανονισμός (ΕΕ)2019/2035.
Για να τα προστατεύσουμε χρησιμοποιούμε μόνο τα άρθρα που αφορούν την προστασία όλων των ζώων του ν 4830/2021 καθώς και τα άρθρα του ν 1197/81 όπου αναφέρονται και τα ζώα εργασίας.
Τα ιπποειδή ανήκουν σε πολλές κατηγορίες με τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες η κάθε μια. Αν για την δημιουργία του θεσμικού πλαισίου οι αρμόδιοι είχαν φροντίσει να ενημερωθούν επαρκώς, στις 11 Σεπτεμβρίου 2022 ο Πρωθυπουργός δεν θα απαντούσε πως δεν γνώριζε για την κακοποίηση των ιπποειδών.
Kommentare